maanantai, 04 maaliskuu 2019 08:30

Kolumnistin kynästä

Kolumnistin kynästä löydät Verotus-lehden 2/2022 kolumnin

CAPS LOCK!

Euro Hockey Tourin ottelussa syksyllä 2021 leijonamiehistön vastustajien rinnoissa seisoi CCCP. Neuvostoliitto ei tuolloin herättänyt ihan samanlaisia ajatuksia kuin maaliskuussa 2022 ja meillä boomereilla oli mielleyhtymänä lähinnä Maltsevin ja kumppanien kiekkotaidot.

Mutta entä nuoremmat katsojat? Kansainvälisen vero-oikeuden harrastajat saattoivat ajatella, että kyseessä oli Euroopan unionin komission TAXUD-pääosaston joukkue markkinoimassa CCCTB- ja CCTB-direktiiviehdotusten mahdollista seuraajaa. Mahtaneeko siinä olla veropohjana Common Consolidated Corporate Profit vai mikä.

Sanojen isoista alkukirjaimista muodostuvat lyhenteet, akronyymit, ovat tietysti olleet käytössä YK:sta, NATOsta ja EEC:stä alkaen. Puhumattakaan SPQR:stä, jonka muistavat Asterixista nekin, joilta koulun historian tunnit ovat päässeet unohtumaan. Ja toki tulo- ja varallisuusverolakejakin jo edelsi TOL. Se, että vaikka mistä sanayhdistelmistä käytetään tällaista kirjainlyhennettä, on silti uudempi tapa. Erityisen innostuneita tästä ovat olleet amerikkalaiset, ja kun Euroopassa pyritään yleensä apinoimaan heitä, käytäntö on vyörynyt myös vanhalle mantereelle. Ja aivan erityisesti kansainväliseen verotukseen.

Kolumnistinne herkistyi asialle jo kauan sitten ollessaan Harvardissa Mäkiherneiden sukusäätiön apurahalla. Kun myöhästyin kerran vähän luennolta ja siellä puhuttiin FEGL:stä, en ymmärtänyt vähään aikaan mitään ennen kuin valkeni, että kyseessä olivat tietenkin Foreign Exchange Gains and Losses.

(Kyseisen sukusäätiön yleishyödyllisyydestä ja sen puutteesta puhuttiin sittemmin toisessa mielessä isoilla kirjaimilla, kun ilmeni, että apurahoja myönnettiin vain suvun jäsenille. Se ei kuitenkaan kuulu tähän kolumniin.)

Akronyymien käytön erityinen hyöty on siinä, että vain asiaan vihkiytyneet pystyvät täysin seuraamaan keskustelua. Tämä suojaa tiedon liialliselta leviämiseltä, joka voisi heikentää alkuperäisten tietäjien suhteellista asemaa. Tuottaa luonnollisesti myös vastustamatonta mielihyvää katsoa asianmukaisen alentuvasti sitä raukkaa, joka erehtyy kysymään, mitä jokin akronyymi tarkoittaa.

Kansainvälisen verotuksen alueella Yhdysvaltojen Treasury Departmentin, OECD:n ja EU:n komission akronyymikilvoittelu tuntuu saavan vain lisäkierroksia. Komissio on lähtenyt tässä takamatkalta mutta synnytti kuitenkin OECD:n BEPS-hankkeen synnyttämässä ilmapiirissä nopealla tahdilla ATADin ja DACit. Vuonna 2021 saatiin BEFIT ja oman pääoman ehtoisten sijoitusten ystävät odottavat malttamattomina myös DEBRAa, joka komission on määrä pullauttaa ulos kuluvan vuoden toukokuussa.

Ihan parhaasta päästä akronyymejä on uudehko, OECD:n Pillar 2 -hankkeen implemen- tointidirektiiviinkin ponnistanut POPE. Liekö keksitty jonkin kellon ympäri jatkuneen kokouksen piristykseksi, jollei sitten OECD:n Chateau La Muetten läheisen brasserien tiskin äärellä. Kyseisellä verotuksen akronyymillä on kuitenkin vielä kirittävää, sillä ainakaan miljoonassa ensimmäisessä Googlen POPE-haun osumassa Partially Owned Parent Entity ei havaitakseni juuri esiinny. Myös Vatikaanin verohallinnon virkamiehet saattavat OECD-papereita lehteillessään joutua muistuttamaan itselleen, ettei kyse ole Twitterin @Pontifex-tilin omistajasta.

Totti V. Mäkiherne

Luettu 265 kertaa